Shopping Cart

✔️   Direct vanaf fabriek, bespaar tot wel 40%!

✔️   Gratis verzending op alle producten

Vuurtafel maken van steigerhout: tips & stappenplan

Zelf een vuurtafel maken? In dit blog lees je hoe jij je eigen vuurtafel kan maken! Vuurtafels zijn in de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet gek ook, want ze bieden een fijne en warme sfeer in je tuin. Wie wil dat nou niet?! In onze webshop kan je niet alleen terecht voor mooie vuurtafels, maar kan je met losse inbouwbranders ook je eigen vuurtafel maken.

In dit artikel geven we je 5 tips voor het maken van jouw eigen vuurtafel van steigerhout en delen we een stappenplan hoe jij zelf een vuurtafel kan maken. 

Tips voor het maken van een vuurtafel

We beginnen met een paar tips. Lees ze goed door voordat je doorscrollt naar het stappenplan. Deze tips helpen je namelijk niet alleen met de voorbereiding, maar ook met het daadwerkelijk maken van je nieuwe vuurtafel! 

  1. Maak het jezelf makkelijk door eerst een aantal vuurtafels te bekijken en vervolgens je eigen design te schetsen. Welke afmetingen hebben je voorkeur? En hoe groot moeten de planken dan worden? Maak een ontwerp, zodat je daar altijd op terug kan vallen. En vergeet je de inbouwbrander ook niet in je ontwerp? Er moet natuurlijk genoeg ruimte overblijven om deze te plaatsen.
  2. Het materiaal is natuurlijk erg belangrijk. Je kan steigerhout via verschillende webshops kopen, maar je kan ook hout kopen bij de bouwmarkt. Hier kan je het hout tevens op maat laten zagen, zodat je het jezelf wat makkelijker maakt. Ga niet voor het goedkoopste hout, maar kies voor hout van goede kwaliteit.
  3. Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Steigerhout is vaak dikker dan standaard hout, waardoor je gebruik moet maken van langere schroeven. Meet dus eerst de dikte van het hout op, voordat je schroeven koopt.
  4. Wil je je gasfles kunnen opbergen onder de vuurtafel? Vergeet dan niet om minimaal twee scharnieren in huis te halen. Hiermee kan je een deurtje maken, zodat je de gasfles netjes kan opbergen.
  5. Langer van je vuurtafel genieten? Zorg voor een goede ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het hout geen vocht op kan nemen en dus langer mooi blijft. Kunststof is een veelgebruikt materiaal.

Zelf vuurtafel maken: stappenplan

Stap 1: Een goede voorbereiding

Zorg dat je voldoende ruimte hebt om aan de slag te gaan. Begin met het bouwen op een stabiele plek die, als het kan, waterpas is. Door te bouwen op een ondergrond die niet (volledig) waterpas is, kan het eindresultaat mogelijk ook wat scheef zijn. Zonde.

Stap 2: Hout zagen en schuren

Heb je je hout via een webshop of via Marktplaats gekocht? Dan zijn de planken nog niet op de gewenste maat gezaagd. Zorg dat je eerst alles gezaagd hebt, zodat vervolgens alles klaar ligt wanneer je aan de slag gaat. Schuur het hout goed op. Dit is niet alleen prettig bij het eventuele verven van je vuurtafel, maar zorgt er ook voor dat je jezelf niet per ongeluk kan openhalen aan het hout. 

Stap 3: De basis maken

Tijd om de voet van je vuurtafel te maken. Begin met een goede ondergrond, zodat je de kwaliteit van de vuurtafel kan waarborgen. Bevestig de planken in een vierkant of rechthoek (afhankelijk van je design) aan elkaar. Vergeet je ook niet om een deurtje te maken, zodat je je gasfles op kan bergen? 

Stap 4: Het tafelblad maken

Het is tijd om het tafelblad te maken! Kijk goed naar de afmetingen van de inbouwbrander en bouw daar omheen. Zorg ervoor dat je tafelblad ‘over’ de voet van de tafel past. Zorg ervoor dat er niet teveel speelruimte is, zodat het blad niet te veel kan bewegen. 

Tip: Maak aan de onderkant van het tafelblad een extra frame die precies over je voetstuk past en goed aansluit. Hierdoor kan je het tafelblad precies op het voetstuk plaatsen en kan deze niet meer schuiven. 

Stap 5: In de beits

Is je vuurtafel qua opbouw inmiddels af? Zet je nieuwe vuurtafel in de beits. Beits heeft namelijk een vochtwerende werking, waardoor het hout minder vocht op kan nemen. Als het dan een keer onverwachts gaat regenen, is er niet direct nood aan de man. 

Stap 6: Een likje verf

Deze stap is natuurlijk optioneel. Je kan de vuurtafel ook zo laten zoals hij nu is. Wil je je vuurtafel een kleurtje geven? Dan is het belangrijk om te kijken naar de sfeer die je wil creëren. Ga je voor een industriële look? Verf de vuurtafel in één laagje, zodat je de oorspronkelijke houtkleur er nog kan zien. Ga je voor een strakke look? Verf je vuurtafel dan in twee laagjes dekkend. 

Stap 7: Inbouwbrander plaatsen

Plaats de inbouwbrander in het gat en sluit de gasfles aan op de brander. Zet de inbouwbrander op de gewenste stand en het genieten kan beginnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nederlandse productie

dus kwaliteit!

Gratis verzending

op al onze producten

Snelle levering

door heel Nederland

100% veilige betalen

met iDeal of PayPal